FULVICA Premium Black Water – beta v2

Prolog: Właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe “czarnej wody” Fulvica były przez nas komunikowane na etykiecie już w 2017 roku.
Właściwości antywirusowe zostały dobrze przebadane, w związku z czy będziemy sukcesywnie publikować badania, na których się opieramy.

Skoncentrowana dawka (+25% więcej kwasów o właściwościach antybakteryjnym oraz antywirusowym) w produkcie Fulvica 250ml została przygotowana w oparciu o publikacje naukowe oraz badania Państwowego Zakładu Higieny.

Kwasy humusowe uznane są za główne biochemiczne aktywne składniki borowin – torfów leczniczych. Znane i udokumentowane jest oddziaływanie tych kwasów na organizm człowieka i zachodzące w nim procesy fizjologiczne (Eichelsdorfer, 1989; Flaig, Goecke, 1989). Izolowane z borowin kwasy humusowe oraz występujące w udowodnionej masie borowinowej stosowanej do zabiegów kuracyjnych, wykazują działanie ściągające na skórę i błony śluzowe (Goecke, Riede, 1993) oraz działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i antywirusowe (Kloecking, Sprossing, 1972). Kwasy humusowe izolowane z borowin w formie ekstraktów, wykorzystuje się również do produkcji preparatów farmaceutycznych, przeznaczonych dostosowania w warunkach domowych dla przedłużenia kuracji uzdrowiskowej.

Wody intensywnie zabarwione o łącznej zawartości kwasów humusowych powyżej 200 mg/l w badaniach (przy podaniu per os) powodowały wzrost krzepliwości krwi oraz korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, białkową i węglowodanową oraz czynność motoryczną jelit (Banaszkiewicz i in., 1994a: Banaszkiewicz i in., 1994b). Nie stwierdzono przy tym ich cytotoksyczności (Husson i in., 1996).


Źródło: Perspektywy wykorzystania wód intensywnie zabarwionych z poziomu mioceńskiego w Wielkopolsce dla potrzeb przyrodolecznictwa.
J. Górki i inni. 2012r.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.